Aan de wandel met volle bepakking

Midden in de winter ontstaat het idee. Ik ben een dag aan het wandelen met Rob, in Zuid-Limburg. We lopen een etappe van het Pelgrimspad. De bedoeling is dat we in etappes samen naar Rome wandelen. We hebben geen concrete planning, alleen een doel. Het wandelen voelt voor mij zo fijn, dat ik spontaan zeg: “Ik ga alleen een trektocht doen, met volle bepakking”.

Het zaadje is gepland

Het zaadje is gepland en ik wil direct wel vertrekken. Midden in januari starten, voelt dat echter niet oké. Op aanraden van verschillende mensen, besluit ik te wachten tot april. Soms is het beter om een idee een tijdje te laten rusten. Lastig, want als ik enthousiast ben, wil ik graag direct doen en nu dus wandelen, de natuur in én over mijn ervaringen een blog bijhouden. Wel zoek ik direct een mooie route uit die ik wil lopen, het routeboekje is in huis.

Stappen tellen en trainen

Plannen maken en trainen is natuurlijk wel verstandig. Ik neem me voor iedere dag minstens vijf kilometer te wandelen en eenmaal per week een lange tocht met rugzak. Ik installeer een app op mijn telefoon om stappen te tellen, daar kun je ook je dagelijkse doel instellen. Na een week de-installeer geïrriteerd de app. Teveel controle, moeten en scoren; dat is in ieder geval niets voor mij. Strakke structuur en trainingsplannen gaan de prullenbak in. Met Rob leg ik een aantal momenten vast om samen lange wandelingen of een meerdaagse tocht te maken.

Vrouwen die wandelen

Ik zoek informatie over hiken, lichtgewicht spullen en (wild) kamperen etc. Er zijn websites genoeg en podcasts ook. Alleen voor vrouwen. Vrouwen die wandelen zijn moedig en avontuurlijk. Er zijn hele trainingen om trektochten voor te bereiden en daar hoort weerbaarheidstraining ook bij. Oké, interessant, daar had ik dan weer niet over nagedacht. Toch absurd dat je als vrouw bang ‘moet’ zijn als je alleen op pad gaat. Het brengt me op een ander idee: het thema vrouwen, veiligheid en seksueel misbruik op de een of andere manier meenemen op mijn tocht. Door het seksueel grensoverschrijdend gedrag dat vervolgens veel in het nieuws komt, wordt dit idee actueler.

Broeden en plannen maken

Genoeg ideeën en plannen om op te broeden. Nadat mijn plannen een tijdje wat naar de achtergrond waren verdwenen, begint het nu te kriebelen. Over een paar weken ga ik met Rob het Krijtlandpad in Limburg lopen, als training. Het vervolg is afhankelijk van hoe die week verloopt. Het voorjaar is in volle gang en ik voel de drang om meer naar buiten te gaan. Wandelen, werken in de tuin, opruimen. April is ineens heel dichtbij. Nog twee weken te gaan.

Verlangen naar vrijheid

Ga ik het echt doen? Nu het concreter begint te worden, zijn er vraagtekens. Maar ook antwoorden. Als ik luister naar mezelf dan voel ik de roep van de natuur, van vrijheid en het verlangen om daarover te schrijven, ervaringen te delen. Helemaal aangewezen zijn op mezelf, al is het maar een week. Hoe voelt dat? Hoe is dat? Kan ik het wel? Maar ik heb ook een gezin, hoe past dat bij elkaar? En mijn werk, hoe maak ik die combinatie? Ben jij, net als ik, nieuwsgierig naar de antwoorden? Wordt vervolgd ….